Jezdili jste někdy na prázdniny k babičce? V tom případě si nejspíš pamatujete, že jí čas od času na kamnech stál klasický tlakový hrnec. I když by se mohlo na první pohled zdát, že je jeho éra už dávno pryč, opak je pravdou. Kromě obyčejných tlakových hrnců se dnes čím dál častěji setkáváme s těmi na elektřinu. K čemu jsou vlastně dobré si povíme v dnešním článku. 

Bez nadsázky můžeme říct, že vynález tlakového hrnce usnadnil život ženám po celém světě. Představte si situaci, kdy neexistoval rozvoz jídla tak, jak ho známe dnes a krátce po práci se vám ohlásila neplánovaná návštěva. Případně, po práci bylo nutné se jít věnovat dalším (a mnohdy důležitějším) věcem a zkrátka vám nezbyl čas na to, abyste šli připravovat svůj proslulý hovězí guláš. 

Řešení takové nepříjemné situace bylo v minulosti jediné – hodit ingredience do tlakového hrnce, který jídlo nejen uvařil, ale také zkrátil potřebný čas jeho přípravy klidně o polovinu. Jenže, při neodborné manipulaci s tlakovým hrncem si šlo i celkem snadno ublížit. Tím, že během vaření v něm dochází ke změnám tlaku hrozily nečekané a velmi nebezpečné exploze. (Což je přesně ten důvod, proč z něj mají ženy i muži stále ještě respekt.) 

Moderní doba ale vyžaduje i pokročilá řešení, takže se na trh začaly dostávat inteligentní elektrické tlakové hrnce, které mají za úkol vám jejich používání maximálně ulehčit. 

Dnes se proto podíváme na to, proč se vyplatí si alespoň jeden takový pořídit. 

Výhody tlakového hrnce

Než se pustíme do výčtu toho, jaké hi-tech výhody nám nabízejí elektrické tlakové hrnce, musíme si přiblížit pozitiva těch obyčejných. 

Tlakový hrnec umí: 

  • Zkrátit dobu vaření jídla (bez toho, aniž by utrpěla jeho kvalita) 
  • Šetřit energii 
  • Šetřit čas 

Elektrické tlakové hrnce pak dokáží: 

  • Vařit na více programů (vaření v páře, rychlé vaření, vaření rýže…) 
  • Hlídat tlak a teplotu v nádobě 
  • Udržovat požadovanou teplotu i po skončení vaření 
  • Upozornit kuchaře na skončení programu 

V některých tlakových hrncích lze dokonce vařit i několik druhů jídel najednou. Některé značky mají tlakové hrnce opatřené i přednastavenými programy a tlačítky pro jednodušší manipulaci. (Konkrétní nastavení a vzhled se ale liší značka od značky.) 

Naprostou samozřejmostí všech elektrických i obyčejných tlakových hrnců je ventil a bezpečná poklička, která dokáže udržet hrnec zavřený i přes vysoký tlak a páru, která se v tlakovém hrnci nachází.  

Pro používání elektrických tlakových hrnců (oproti těm obyčejným) pak hovoří i skutečnost, že moderní elektrické hrnce se mnohem snáze používají. Díky různým signalizacím a pojistkám u nich navíc odpadá strach z exploze. 

Proč tlakové hrnce fungují? 

Možná vás zajímá, jak je možné, že s pomocí tlakového hrnce můžete své jídlo vařit rychleji. Odpověď na tuto otázku je rozdílný tlak v nádobě. Zatímco v normálních podmínkách jsme schopni vařit při 100 °C, tlakový hrnec dokáže změnit prostředí tak, že lze vařit i při mnohem vyšší teplotě. V tlakovém hrnci je také mnohem větší množství páry, která je sama o sobě horká a má tedy značný podíl na rychlosti vaření. 

Další výhody vaření v elektrických tlakových hrncích 

V současné době bychom našli spoustu důvodů, proč si používání elektrických tlakových hrnců opět osvojit. 

Kromě úspory času vám pomohou: 

  • Uvařit zdravější jídlo (vaříte v nich na páře) 
  • Udržet v jídle živiny (zvlášť, pokud si vyberete příslušný program) 
  • Uvařit téměř cokoliv, na co si vzpomenete (včetně rýže) 
  • Udržet chuť surovin 

Tipy, jak s nimi vařit 

Zní vám předešlé řádky o výhodách elektrických parních hrnců lákavě, ale přesto máte strach si jeden pořídit? V tom případě si stačí povědět několik málo tipů, díky kterým se podaří rozptýlit vaše obavy.  

Mohlo by vás zajímat, že: 

  • Moderní elektrické tlakové hrnce disponují bezpečnými uzávěry, které se neotevřou dříve, než vypustíte všechnu páru a tlak z ventilu 
  • Aby bylo vaření v hrnci naprosto bezpečné, neměl by být plný od spodu až po okraj (spíš tak do 2/3) 
  • Byste měli před každým vařením věnovat pozornost průchodnosti ventilu 
  • Aby se vám nic nestalo, není během vaření bezpečné odklápět jeho pokličku  
  • Některé recepty pro tlakové hrnce mají 0 minut přípravy (to znamená, že ihned po dosažení potřebné teploty hrnec zase vypnete) 

Naprostou samozřejmostí by ale pro vás mělo být (alespoň v počátečních stádiích) čtení manuálu z výroby. Jen tak se můžete ochránit před nebezpečnými situacemi a úrazy. Jinak se ale nemáte čeho bát. 

Máte s tlakovým hrncem nějakou osobní zkušenost? Napište nám ji do komentářů.