Grilování patří k nejoblíbenějším kratochvílím, kterým se oddáváme během letních měsíců. Ovšem, jen za předpokladu, že bydlíme v domě, vlastníme chatu nebo máme pronajatou zahradu. V opačném případě si musíme nechat zajít chuť. Naštěstí, v dnešní době se grilování přesouvá i do centra velkých měst. Bohatě totiž stačí, když investujete do kvalitního kontaktního grilu. 

Grilovaná zelenina, nebo maso v nás dokáže probudit vzpomínky na pohodové chvíle s rodinou a přáteli. Ne každý má ale ten luxus, že má u svého domu, či chalupy dostatečně velký pozemek na to, aby si mohl dovolit koupi klasického venkovního grilu. Tento nedostatek si tedy kompenzujeme buď na zahrádkách našich nejbližších, nebo při návštěvách restaurací. (Které se nám mohou díky této malé neřesti dost znatelně prodražit.)

Naštěstí, doba už notně pokročila, takže si své zamilované pochoutky z grilu připravíte i v panelákovém bytě, nebo i na jiném místě, které není ke grilování za normálních okolností zrovna přátelské. Stačí si jen koupit kontaktní gril.

Jak si ho ale správně vybrat a jak na něm vařit? Na to si odpovíme v následujících několika odstavcích.

Co je kontaktní gril?

Kontaktnímu grilu občas přezdíváme gril na výrobu panini. Od klasického grilu se odlišuje tím, že je napájen z elektrické sítě. (V podstatě jde tedy o nový kuchyňský spotřebič.) Většinou funguje tak, že na mřížku položíte syrový pokrm, přiklopíte ho druhou částí mřížky (takže se jídlo ohřívá seshora i zespoda) a počkáte, dokud nebude hotové. (Dělají se ale i kontaktní grily s jednou topnou deskou.) 

Ačkoliv je pro manipulaci s tímto typem grilu nutné napájení z elektrické sítě, oproti normálnímu grilu je extrémně skladný. Z toho důvodu se s ním často setkáváme i v kioscích, kavárnách nebo v již zmíněných městských bytech, jejichž majitelé si nemohou dovolit manipulaci s otevřeným ohněm.

Vybíráme kontaktní gril

Při výběru kontaktního grilu pro vaši restauraci, nebo domácnost je potřeba mít jasno, kterému typu hodláte dát přednost.

V současné době jsou k dostání kontaktní grily s:

  • Rovným topným tělesem (jídlo se díky tomu připravuje rychleji)
  • Mřížkou (ta pomáhá s lepším odváděním tuku)
  • Kombinovanými topnými tělesy (máte výhody obojího)

V závislosti na výrobci si můžete pořídit i různé typy desek. Na trhu jsou k dostání keramické kontaktní grily, hliníkové kontaktní grily a v neposlední řadě také kontaktní grily vyrobené z litiny.

Při nákupu koukejte také na to:

  • Jak je kontaktní gril velký
  • Zda kontaktní gril umožňuje několik druhů nastavení (takže se dá využít i na něco jiného, než na již zmíněné panini)
  • Jak dlouho mu trvá se rozehřát/Za jak dlouho bude jídlo hotové
  • Jak snadno se vám bude čistit
  • Zda nahřívací plát zvládne bez problému připravit i jídlo s kořením (to se může na některé typy roštů přilepit)

Tipy, jak na něm připravovat jídlo

Aby pro vás vaření na kontaktním grilu nebylo spíš trápením, zkusíme si osvojit pár důležitých zásad, které vám celý proces usnadní.

Aby bylo vše v naprostém pořádku, tak:

  • Na gril pokládejte pořádně okapané kousky masa (především v případě, že se rozhodnete pro marinování)
  • Nechte gril před vložením jídla dostatečně rozehřát
  • Před grilováním nastříkejte trochu oleje na obě strany grilu (předejdete tak přilepování jídla na rošty)
  • Gril během přípravy jídla zbytečně neotevírejte a zase nezavírejte
  • Použijte zbytkové teplo po vypnutí přístroje
  • Nepoužívejte maso, které má kosti

Při čištění grilu pak používejte doporučené přípravky a nesnažte se grilovací pláty vyškrábat drátěnkou, nožem nebo hrubou stranou houbičky. (Mohli byste tím poškodit jejich vrchní vrstvu.)

Máte doma kontaktní gril? Pokud ano, napište nám do komentářů svůj nejoblíbenější recept.