Přemýšlíte o tom, že byste se chtěli ve svém volnu věnovat nějaké tvůrčí aktivitě, ale myslíte si, že nemáte pro nic vlohy? Možná to tak není. Někdy bohatě stačí najít nějaký zajímavý návod a pustit se do výroby vlastních dekorací, které oživí vaše jinak nevýrazné bydlení.

Ve srovnání s našimi předky toho mnohem méně vyrobíme ručně. I když je práce hlavou v mnoha ohledech výhodná, mnoha z nás může chybět pocit hrdosti, že jsme něco dokázali vytvořit. Proto se čím dál tím víc lidí pokouší o nejrůznější DIY (udělej si sám) projekty, v průběhu kterých by mohli podpořit svou zručnost a kreativitu.

Jak si vyzdobit pokoj? Nevíte, do čeho byste se měli pustit? V tom případě vyzkoušejte některý z nápadů, které vám představíme níže.

Jednoduchý obraz

Ne každý se narodil s výtvarným nadáním, takže malování obrazů může být pro mnoho lidí vyloženě frustrující. (Zvlášť, když obraz vůbec nevypadá jako vaše představa.) Překvapivě to ale nemusí být boj. Stačí si koupit pár pláten a ozdobit je geometrickými tvary, pruhy, tečkami…

Svíčky v šálku

K tomuto projektu budete potřebovat starý (ale hezký) porcelánový šálek, vosk a knot. Rozpusťte množství vosku, který bude zaplňovat většinu šálku. Doprostřed dejte knot (s oním kovovým držátkem na konci, které zajistí, že bude knot stát) a zalijte ho tekutým voskem. Počkejte, až bude tuhý a rázem budete mít vysoce dekorativní domácí svíčku.

Zavěšené vázy

Kupte si několik skleněných váz s úchytem, nalijte do nich trochu vody, do které postavíte čerstvé květiny, a zavěste je na dobře upevněný kovový drát.

Origami

Origami není jednoduché, ale pokud si najdete správný návod a budete mít při jeho skládání dostatek trpělivosti, můžete své výtvory zavěsit na nit, kterou připevníte třeba na lustr. Vaši domácí dekoraci vám pak bude každý závidět.

Tabule

Tabule v prostoru může vypadat opravdu nudně. Co kdybyste si na ni ale příležitostně namalovali nějaký zajímavý obraz nebo vzor, který bude dokreslovat atmosféru v místnosti? Vzhledem k tomu, že na ni můžete nakreslit co chcete, určitě si s ní pořádně vyhrajete.

Dřevo

Pro svůj kreativní projekt si můžete vybrat i několik větví, které omotáte přírodním motouzem. Za hlavní (delší) větev pak stejným způsobem zavěste kratší klacky, které můžete ještě ozdobit barvou, peříčky a dalšími způsoby.

Malované květináče

Skvělým tipem jsou i malované květináče. Jediné co potřebujete je barva na plast, nebo na keramiku. (Podle toho, z jakého materiálu váš květináč je.)

Zavěšené krystaly

Pokud máte rádi duhu a barevné odlesky, pověste si do okna krystaly, které navlečete buď na provázek, nebo na řetízek ze skleněných a olověných korálků.

Foto zeď

Připevněte na zeď několik motouzů, na které kolíčky připevníte své oblíbené fotky.

Malovaná skříň

Pokud si na to troufáte, můžete zkusit něco většího. Třeba malovanou skříň. Jen si musíte svůj vzor pořádně rozmyslet. A taky vybírejte barvy podle toho, z jakého materiálu vaše skříň je.

Světelné pozadí

Připravte si rám, do kterého budete zaplétat světelné řetězy a světýlka. Ta pak můžete pověsit za hlavu postele, kde opticky nahradí pelest.

Také jste zkoušeli nějaké tipy, jak si vylepšit pokoj?

Zdroje informací

https://www.shutterfly.com/ideas/diy-room-decor/ – 55 nápadu na výzdobu domova (anglicky)